Nova-Reha-logotip

Prvi rudarji so v regijo Bergslagen prispeli že v srednjem veku. Naleteli so na gozdnato divjino s potoki, jezeri in visokimi gorami, bogatimi z rudo. Te gore so poimenovali Zahodna gora in Vzhodna gora. Moški, ženske in otroci so v rudnikih delali dan in noč. Življenje je bilo težko, saj so v težko dostopnem okolju preživeli številne dolge in naporne dneve.

Sčasoma so rudarji razvili načine za optimalno pridobivanje naravnih virov. Tako so razvili nove tehnike, stroje in kemične procese, ki so delo nekoliko olajšali. Zaradi teh inovativnih tehnik je regija Bergslagen postala mednarodno središče jeklarske industrije.

Mestece Horndal zavzema osrednje mesto v tej zgodovini. Železarna ob potoku je bila zgrajena že leta 1652. Za kovanje železa so najeli usposobljene delavce iz Valonije na Nizozemskem, kar je povzročilo hitro rast mesta. Leta 1861 se je podjetje začelo širiti in v le nekaj letih se je proizvodnja železa in izdelkov iz železa z 200 povečala na 2.000 ton letno. Proti koncu 19. stoletja je železarna Horndal postala velik industrijski obrat – moderna železarna z elektriko in lastno železnico.

Toda stoletje pozneje je svet začel dohajati razvojne dosežke iz Bergslagena in konkurenca se je zaostrovala. Nekatere panoge je bilo mogoče rešiti s preoblikovanjem lastniških struktur v večja in v proizvodnjo izdelkov usmerjena podjetja, žal pa je bila večina podjetij prisiljenih v zaprtje. Tako je železarna v Horndalu svoja vrata zaprla leta 1979. V Horndalu so takrat živele družine, ki so v železarni delale tudi že pet generacij.

V starih prostorih železarne je nastalo novo podjetje za izdelovanje pločevine, toda posel ni bil dobičkonosen. Dva od zaposlenih sta se odločila za odhod in ustanovila novo podjetje, specializirano za izdelovanje ramp. Podjetje sta poimenovala FEAL AB.

Delček industrijske zgodovine živi naprej v podjetju FEAL. Vendar se podjetje ni posvetilo množični proizvodnji, ampak se je osredotočilo na ozko paleto izdelkov in prilagodljive proizvodne zmožnosti. Začelo se je novo obdobje v industrijski zgodovini regije Bergslagen.

Nova-reha-logo-noga

Nova Reha, d.o.o.
Mlinska cesta 1A
2250 PTUJ

IZPOSOJA, IZDAJA IN SERVIS
zzzs

KONTAKT
E-pošta: ,

Stacionarni telefon:
+386 (0)2 782 01 06
Faks: +386 (0)2 782 01 06
Mobilni telefon: +386 (0)70 749 973
Servis: +386 (0)70 407 779; +386 (0)70 993 302;
+386 (0)41 449 954

 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

Več

Potrditev